Eix Fabra Virrei

Eix Fabra Virrei

L’Ajuntament i BCD publiquen una guia per orientar els restaurants en la implantació del delivery i el take away

19 d'abril de 2021

  • Les comandes a domicili i per emportar han passat en molts casos de ser serveis addicionals dels restaurants, a constituir el principal negoci de l’establiment. És fonamental que els restauradors i restauradores coneguin com tenir cura d’aquests nous canals de negoci per fer front a les actuals dificultats.
  • Experiències phygital (híbrid entre físic i digital), un unboxing (desempaquetat) especial o una bona distribució dels espais són claus per a una bona implementació.
  • Per a un bon delivery i take away és necessari considerar la sostenibilitat dels materials utilitzats.
  • El resultat és una guia de punts clau publicada per Barcelona Centre de Disseny i l’Ajuntament de Barcelona.

L’Ajuntament de Barcelona i Barcelona centre de Disseny han publicat la guia “Com implementar amb èxit el delivery i take away al teu negoci de manera sostenible” per facilitar al sector de la restauració els consells necessaris per poder incorporar el delivery i el take away als negocis. La guia recull la visió de sis experts en els àmbits de tendències i innovació, gestió de l’espai, sostenibilitat, branding, comunicació i implementació.

En un moment de gran dificultat per al sector, els serveis de comandes per emportar i comandes per recollir a l’establiment s’ha comprovat com una de les vies més eficaces per fer front a les conseqüències econòmiques de la pandèmia de la Covid-19. Aquest canvi en el model de negoci, però, s’ha hagut de fer a marxes forçades i ha posat en relleu les dificultats inherents que sorgeixen quan ho fan negocis que havien mantingut durant dècades un model de negoci més tradicional.

Els dos serveis han passat en molts casos de ser serveis addicionals del restaurant, a constituir el principal negoci de l’establiment per tal de fer front a les dificultats actuals. En aquest context, és fonamental que els restauradors i restauradores coneguin com tenir cura d’aquests nous canals de negoci però, en molts casos, l’experiència i el coneixement professional del restaurador o restauradora han estat centrats en el servei presencial a l’establiment. És per això que l’Ajuntament i Barcelona Centre de Disseny han publicat una guia per orientar els restauradors en un moment en què és fonamental que aquests canals tinguin èxit i que la clientela i la ciutadania que també s’hi està adaptant s’hi trobin còmodes i continuïn fent-ne ús. I és que, en gran mesura, els establiments han pogut aguantar el cop gràcies a l’oferta de serveis de delivery i take away i al gran increment de la demanda d’aquests.

Claus bàsiques de la Guia

La guia “Com implementar amb èxit el delivery i take away al teu negoci de manera sostenible” assenyala unes claus bàsiques per enfocar l’evolució que el sector de la restauració està vivint.

Així, remarca que la implementació del delivery i el take away ha d’adaptar l’oferta si els productes del restaurant no poden arribar en condicions òptimes a casa, analitzant la proposta gastronòmica i adaptant-la completament per solucionar els problemes que puguin aparèixer. Ressalta que cal tenir en compte que el més important és que l’experiència gastronòmica de la clientela continuï sent positiva.

Quant els espais, es destaca que s’ha de fer una redistribució de l’espai dels restaurants, facilitant que convisquin les diferents ofertes gastronòmiques i, si es pot, facilitant diferents accessos per evitar el que en molts casos ja ha succeït en els darrers mesos: que a un mateix espai s’ajuntin persones que consumiran al restaurant amb les persones que venen a buscar el take away i amb els treballadors que fan el delivery.

A banda, els materials que s’utilitzin al delivery i el take away haurien de ser reciclables,  reutilitzables o compostables i tenir un segell que garanteixi l’origen sostenible dels materials. També és important comunicar aquesta estratègia de sostenibilitat a la clientela i potencial clientela i redissenyar l’estratègia gastronòmica des del moment que descobreixen el negoci fins al moment que consumeixen la comanda.

També ressalten que, en la mesura del possible, el disseny sigui circular, seguint models de residu zero, i proposen experiències phygital (un híbrid entre físiques i digitals) i un ritual d’unboxing (desempaquetat) per tal que l’experiència a casa o a l’hora de recollir el menjar al restaurant tinguin valor afegit.

A la guia es posen en relleu la necessitat d’adaptar les estratègies de comunicació. Dona les claus per tenir una bona estratègia de marca (posicionament, confiança, redefinició del producte, narrativa transmèdia, identitat…), i explica la importància de conèixer la clientela potencial de la teva oferta i d’adaptar l’estratègia per arribar-hi, diferenciant la comunicació segons si va dirigit al delivery o al take away. En aquest sentit, apunta que cada establiment ha de tenir clar que cal comunicar més enllà de l’oferta gastronòmica, que cal explicar també la història del restaurant i el que s’hi viu i fer-ho a través de diferents canals.

Finalment, el document deixa clar que en aquests moments s’ha d’apostar per la transparència com a valor de marca, obrint les instal·lacions, mostrant els processos i comunicant de forma transparent per generar confiança i aconseguir la lleialtat del clients.

Barcelona centre de Disseny treballa des de fa gairebé 50 anys implementant metodologies de disseny als diferents sectors econòmics i àmbits de la societat. La idea subjacent és que el disseny és un factor de transformació per a la competitivitat, la sostenibilitat i l’impacte positiu en la societat, en línia amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides (Agenda 2030). Aquesta és també la idea que impulsa la publicació d’aquesta guia, amb la voluntat d’ajudar el sector de la restauració a incorporar nous models de negoci amb les millors condicions possibles.

En aquest sentit, el sector de la restauració pot trobar en el disseny un aliat per afrontar els reptes actuals a l’hora d’implementar noves estratègies de negoci com ara el delivery i el take away.

Ajuntament de Barcelona

Els nostres socis

Farmàcia Aranda
Luna Seguros
Fabra Seguretat
Blau
Escola de Dansa La Galeria
La Esquinica
Carregant...
x
X