Eix Fabra Virrei

Eix Fabra Virrei

Una exposició mostra l'origen i evolució dels 150 anys del passeig de Fabra i Puig i el seu entorn

8 d'octubre de 2016 - Any Fabra

  • La mostra s'emmarca dins dels actes de celebració del naixement de Ferran Fabra i Puig, que organitza la Unió de Comerciants Fabra Centre
  • Els comerciants aprofiten l'exposició per recordar que el carrer Santapau encara conserva la seva denominació franquista
  • El dissabte 8 d'octubre el passeig es va omplir de música i màgia, amb les actuacions de grups de joves de la Fundació Vozes i micro-espectacles de mags al carrer

Barcelona, 8 d'octubre de 2016. "Com ha canviat el barri en 150 anys" és el nom de l'exposició que es va inaugurar el passat dissabte, 8 d'octubre, a les instal·lacions del centre cultual Can Basté de Barcelona, i que mostra l'evolució del passeig de Fabra i Puig i el seu entorn durant el darrer segle i mig. El comissari d'aquesta exposició ha estat l'historiador Jordi Sánchez, que va oferir una conferencia de presentació el mateix dia a les 20 hores a l'auditori del centre.  L'exposició roman oberta de l'1 al 30 d'Octubre.

La mostra està estructurada en tres àmbits: què hi havia abans de la construcció del Passeig; quí eren els propietaris de les zones urbanitzades; i el desenvolupament del projecte en tres grans eixos: Av. Meridiana, Plaça Fabra i Puig i Plaça Garrigós.

L' historiador Jordi Sánchez destaca que "aquesta exposició donarà als  veïns una visió fins ara desconeguda de molts elements del seu context quotidià, ja que recull diverses anècdotes interessants i divertides, com el fet que el mateix Ferran Fabra i Puig estava en contra de la construcció d'un gran passeig al barri que ara porta el seu nom".

Denominació franquista del carrer Santapau

La mostra també posa en evidència un element fins ara desconegut i coincident amb algunes de les polèmiques actuals de la ciutat sobre noms de carrers o monuments : el carrer Santapau conserva encara la seva denominació franquista envers el seu nom inicial, que és el de la població garrotxina de Santa Pau.

La Unió de Comerciants Fabra Centre i els comerciants que la integren volen aprofitar l'exposició per a què es conegui aquesta troballa, especialment per part de l'Ajuntament de Barcelona per a que actuï de la forma que consideri més adient.

Aquesta exposició va estar precedida d'una altra anomenada  "Ferran Fabra i Puig. Industrial, polític i barceloní", que es va mostrar durant la primavera al mateix centre i que estava focalitzada en la figura de l'empresari i prohom barceloní, que va arribar a ser alcalde de la ciutat i veritable vertebrador de barris com Porta o Vilapicina i Torrellobeta, a través de  l'emblemàtica empresa del tèxtil Fabra i Coats, motor econòmic i de cohesió social. Encara és possible visitar aquesta exposició  del 3 al 15 d'octubre a l'antiga Fabrica Fabra i Coats.

Mags i música de Vozes el 8 d'octubre

Durant tota la jornada del 8 d’octubre van celebrar-se també diverses activitats lúdiques i culturals davant de les botigues dels associats a la Unió de Comerciants Fabra Centre, organitzadors dels actes de commemoració dels 150 anys del naixement de Ferran Fabra i Puig,  amb l'objectiu d'aprofitar la celebració d'aquest esdeveniment històric per dinamitzar el comerç d'aquest eix barceloní.

Música al Carrer: (amb la col·laboració de VOZES) A les 12,30 h, diversos grups de joves músics van interpretar peces de musica clàssica davant les botiges dels associats al passeig Fabra i Puig. Vozes és un projecte músico-social que treballa amb més de 500 nens i adolescents que no poden accedir a la pràctica musical, i que a través d’aquesta, se’ls ofereix l’oportunitat d’integrar-se plenament en la societat, sense renunciar a la qualitat i compromís que la mateixa exigeix.

Màgia al carrer: A partir de les 17,30 h, un total de set mags, ubicats en diferents punts del passeig, van oferir micro-espectacles d'entre 5 i 10 minuts de durada.

Recreació Històrica:  A partir de les 18 h, el grup d'actors i actrius "Associació Retrofuturista Nautilus", vestits d'època, van passejar per ambdues voreres del Passeig, fent petites actuacions.

Gimcana: "On es en Fabra?" mitjançant la qual nens i nenes han de buscar pels aparadors dels comerços associats el ninot "Fabra" que en aquesta ocasió, vesteix pantalons verds, armilla vermella i samarreta groga.

Tabalers el dijous

Prèviament a les activitats del dissabte i per anar "escalfant motors", una desena de tabalers van recórrer ambdues voreres del passeig el dijous, 6 d'octubre, a la tarda, fent ressonar els timbals per tot el carrer per anunciar la jornada festiva del cap de setmana.

Els nostres socis

Calzados el Paseo
Abacus
Kings Sweets
Bracafé
Amplifon
Món Ibèric
Administració de Loteria núm. 90
Carregant...
x
X